Ringovnen på Nivaagaard Teglværk fra 1870 var en epokegørende opfindelse for teglværksindustrien og er den sidste intakt bevarede bygning fra det tidligere produktive nordsjællandske teglværk. Ringovnen var i brug helt frem til 1967, hvor den brændte både mursten og drænrør til byggerier i hele hovedstadsområdet.
Ringovnen fortæller idag historien om den teknologiske udvikling, der i midten af 1800-tallet fandt sted i Danmark og resten af Europa. Samtidig står den som repræsentant for et næsten forsvundet industrimiljø.
Bygningen blev fredet i 1985.
“Nivaagaard Teglværks Ringovn” er det eneste teglværksmuseum på Sjælland og ligger smukt ved vandet i Nivå med sin imponerende skorsten.
På stedet har der været teglværksdrift siden 1701. I løbet af 1800-tallet udviklede teglværksdriften i Nivaa Strandenge sig til en storstilet industri med tre meget store teglværker, der lå side om side med hver deres store lergrave, smalsporsbaner og udskibningsmoler ud i Øresund. Produktionen på teglværkerne fortsatte helt frem til ca. 1980.
Da ringovnene blev indført efter 1860, revolutionerede det teglværksdriften over hele verden. Med ringovnene kunne man producere mursten langt mere effektivt, og med ét blev det økonomisk overkommeligt for meget store dele af den danske befolkningen at bo i murede boliger. Det satte sit præg på hele byggesektoren, og bl.a. på grund af ringovnene blev det muligt at opbygge brokvartererne i København og dermed muligt at kunne huse den store befolkningstilvækst fra land til by.
Selvom naturen sidenhen har taget over og skjuler de fleste af sporene efter den store teglværksproduktion i Nivå, er områdets landskab stadig stærkt præget af denne meget massive industri. I dag kan du fx gå en tur i ved Lergravssøerne, der ligger som rester af historien, men er omdannet til et rekreativt område fyldt med fugleliv.
Er du vild med historie, så vil et besøg ringovnen helt sikkert være noget for dig. Ud over at sætte teglværksdriften ind i en lokalhistorisk fortælling, kan de frivillige på ringovenen også at sætte dig ind i den historiske ramme og fortælle om, hvordan teknikken med at brænde mursten kom til Danmark ca. 1150 under Valdemar den Stores regeringstid.
Under besøget får du også en teknisk beskrivelse af teglproduktionen fra maskiner til brændeovne, ligesom du får et indblik i, hvordan det er at arbejde på et teglværk.
På museet findes en udstilling af historiske teglprodukter og håndværktøjer, og nogle gange tændes der op i den oprindelige smedje, så man kan opleve et arbejde værksted.
Man er velkommen til at opleve museet på egen hånd, men vil man gerne have det hele med, anbefales det at deltage i én af de guidede rundvisninger. Rundvisningerne er rettet mod det voksne publikum.
Adgangen op til “brænderloftet” oven på Ringovnens hvælving sker ved en udvendig trappe. Men øvrige dele af museet er tilgængeligt for gangbesværede og personer i kørestol.
Der er mulighed for at komme i tørvejr under halvtage og lign., men de besøgende bør tage hensyn til vejret. Der findes toiletter på stedet, og det er muligt at spise medbragt ved de udendørs borde og bænke.
Billetter købes på stedet og betales kontant eller med MobilePay ved ankomst.
Flugten gennem Nivå fortæller historien om de danske jøders flugt fra Nivå til Sverige under 2. verdenskrig. Nivaagaard teglværks ringovn og arbejdere spillede en stor rolle i redningen af de danske jøder.
Denne folder fører dig hen ad de historiske steder fra ringovnen,
hvor jøderne gemte sig, og ned gennem skoven ud på molen hvorfra de blev sejlet over til Sverige.
Den giver også et indblik i nogle af de dilemmaer de flygtende og hjælperne stod i den gang og lægger op til refleksion og drøftelse af deres svære valg.