Hollandsk bakkemølle
Højsager Mølle er den ene af Fredensborg Kommunes to møller.
Møllen er opført i 1870 og er af typen hollandsk bakkemølle. Vingerne havde oprindeligt sejldug og skulle drejes manuelt op mod vinden, men sejldugen er nu udskiftet af klapvinger med trælameller, der kan åbne og lukke alt efter, hvor kraftig vinden er. Møllen har også en vindrose, der sikrer, at den selv drejer op mod vinden.
Ligesom det er tilfældet med Karlebo Mølle varetages vedligehold og drift af møllen af entusiastiske frivillige i Fredensborg Møllelaug. Medlemmerne mødes en gang om ugen og smører maskineriet i møllen, kører med vingerne hvis vinden er til det og viser interesserede skoler og grupper rundt i møllerne.
Møllens historie
Højsager Mølle blev bygget som en kornmølle og lige fra starten var der godt gang i maling af omegnens korn, som bl.a. blev leveret til en lokal bager, der hver dag skulle have leveret 12 tønder rug til mange rugbrød, som blev solgt til omegnens gårde.
Ved siden af møllen blev der i 1892 opført et hus til beboelse og en høkerforretning, hvor folk kunne gøre deres indkøb, mens de fik malet korn. Her var der margerinebøtter, sildetønder, og sæbespande sammen med rebruller og ting til landbruget.
Møllen blev fredet i 1959 som følge af en stor indsats fra bl.a. forfatteren Knud Rasmussen, der boede tæt på møllen.
Højsager Mølle var i drift frem til 1973, hvor Bevaringsforeningen Fredensborg købte den og gjorde et stort arbejde for at rejse midler til at få møllens restaureret. Den var på dette tidspunkt i meget dårlig stand, og da foreningen måtte give op, forærede man i 1978 møllen til Fredensborg-Humlebæk Kommune, der påtog sig at stå for restaureringen.
Højsager som museumsmølle
I 1985 stod møllen klar til at blive genindviet som museumsmølle og vartegn for kommunen.
Gennem de sidste mange år er Højsager Mølle løbende blevet restaureret, men helt galt gik det, da man efter en gennemgribende istandsættelse af møllen i 2012, opdagede at den bærende konstruktion var angrebet af råd. Møllen måtte skilles ad i tre dele, og fra 2013-2019 stod en omfattende istandsættelse af møllen på.
Nu står møllen totalt istandsat og flot og venter på at få besøg af nysgerrige borgere og turister.
Højsager mølle har medvirket i en række film. I 1953 blev scener til ”Den gamle mølle på Mols” optaget på møllen og i 1962 scener fra ”Det støver Stadig”.
I 1963 i filmen ”Frøken Nitouche”, er der en scene, hvor Dirch Passer på en væltepeter kører på vejen op mod møllen.
Også børneudsendelser i Danmarks Radio er optaget ved møllen.
Besøg Højsager Mølle
Der er åben mølle på udvalgte datoer i løbet af sommerhalvåret. Her fortæller de frivillige om møllen og demonstrerer, hvordan den kører, hvis vinden er til det. Øvrige tidspunkter, hvor møllen er åben, fremgår af Fredensborg Møllelaugs hjemmeside.
Der er adgang til møllen via den private fællesvej langs nr. 6 - husk at vise hensyn til beboerne.
Selve møllen ligger flot på bakketoppen med fredede grønne arealer omkring. Du er velkommen til at benytte borde og bænke ved møllen til at spise medbragt mad, ligesom man også gerne må kigge ind i møllen, når Møllelaugets frivillige er på stedet.
Desværre er der ikke gode adgangsforhold for kørestole og gangbesværede i selve møllen pga. smalle og stejle trapper, og der er endnu ikke offentlige toiletter på stedet.