Skip til hoved indholdet

Ruter og digitale oplevelser

Ruter og digitale oplevelser

Der er mange muligheder for at komme ud og røre sig på en god, sjov og spændende måde.

Hvad med at skifte den sædvanlige gåtur ud med en ny og spændende rute?

Eller måske skal søndagsudflugten have en ny digital dimension, hvor du kan opleve et vaskeægte natureventyr, der udfolder sig, mens du bevæger dig rundt i eventyret side om side med karaktererne?

Læs mere om de mange muligheder og hent kort over ruterne nedenfor.

På sporet af historien

Avderød er en gammel by fuld af historie, selv om det måske ikke lige springer i øjnene, hvis man tilfældigt kører gennem byen.

Byen har faktisk rødder helt tilbage til 1164, hvor Biskop Absalon kaldte byen Auteruth, hvilket betyder omvendt rydning i skoven.

Gå på historisk vandring

Hvis du kunne tænke dig at blive klogere på lokalhistorien i Avderød, så har Fredensborg Arkiverne udarbejdet en folder med kort og masser af god og spændende viden.

Folderen hænger på bagsiden af Fredensborg Museum, eller kan downloades lige her.

Folderen indeholder et oversigtskort, en tidslinje med nedslag i Avderødshistorie samt 15 små fortællinger, om steder og huse i og omkring landsbyen.

Besøg museet på din vej

Med folderen ved hånden kan du begive dig ud på tur i Avderød og lære meget mere om områdets historie. Find for eksempel ud af hvor den lokale købmand lå, hvor man kunne få god kirsebærvin og hvor og hvorfor der har ligget en raketbase.

Får du brug for en pause undervejs, kan du besøge Fredensborg Museums have. Her er du altid velkommen til at slappe af i det grønne og spise din medbragte mad.

Det er muligt at besøge museet og benytte faciliteterne i museets åbningstid.

Du kan læse mere om Fredensborg Museum lige her.



Sæt gang i benene

Uanset om du har lyst til at komme ud og røre dig til bens eller på cykel, så er her en række gode forslag.

Du kan vælge mellem 6 forskellige motionsruter, som vil bringe dig igennem natur og kultur. Ruterne har forskellig længde, og du kan printe et kort til hver rute, som du kan have med dig på turen.

Klik på ruterne herunder og læs mere om, hvad du kan opleve.

Motionsruter

Prinsesse Isabella Ruten på 5,8 km i Fredensborg

Store Donse Dam i Tokkekøb Hegn - 5,5 km

Humlebæk Strand / Krogerup - 6,5 km

Fredtoften / Stasevang - 3.5 km

Nivå Strandenge - 3.8 km

Langstrupstien - 14 km

Dronningerunden

Dronningerunden er en 40 km. lang afmærket cykelrute, som fører dig gennem hele Fredensborg Kommune. Den blev etableret i 2012 i anledning af Dronning Margrethes 40 års regentjubilæum.

Ruten går gennem kommunens fire store bysamfund: Kokkedal, Nivå, Humlebæk og Fredensborg. Undervejs passeres smukke landskaber, hyggelige landsbyer og spændende seværdigheder.

Tag for eksempel en svalende dukkert, når I kommer forbi Nivå Strandpark, slå et smut omkring Louisiana i Humlebæk, kig efter garderne i Fredensborg , få en is ved Sørup ishus se den flotte gamle mølle i Karlebo eller nyd madpakken i haven hos Fredensborg Museum i Avderød. Du lærer hele kommunen bedre at kende på din tur rundt i landskabet.
Dronningerunden - kommunen rundt - 40 km

Usserød Å stien - cykelrute 36

Hjertestien i Krogerup

Hjertestien er en afmærket sti gennem Krogerup Skovene. Stien er på 2,1 km. Stien og
Sundhedssporet er etableret i samarbejde mellem Naturstyrelsen, Fredensborg Kommune og Hjerteforeningens lokalkomité.

Sundhedssporet - hjerteruten - 2,1 km i Humlebæk

Engang for længe siden

Tag på en historisk lydvandring i det gamle Nivå og hør om hvordan byen har stået i spidsen for et industrieventyr, været en vigtig brik i krigsplaner mod Sverige og centrum for hemmelige aktioner under 2. Verdenskrig. Hør også om hvordan Danmarkshistoriens største og mest utrolige kunstkup fandt sted i Nivå.

Lydvandringen er tilgængelig på dette link eller gennem din podcasttjeneste hvor du skal søge efter Historisk Lydvandring i Nivå.

Ruten starter og slutter ved Nivaagaards Malerisamling, Gammel Strandvej 2, 2990 Nivå. Den er ca. 2,5 km lang og varer 1,5 time. Undervejs er der 9 stop med små fortællinger om steder og begivenheder i Nivå fra stenalderen og op til i dag.

På ruten vil du blive guidet igennem følgende stops:


Nivaagaards Malerisamling - De første i Nivå
Klokketårnet - Det Gamle Nivå
Kongens Fæstehus nr. 2 - Ole og Sidse
Lergravssøen - Dronning Louises Teglværk
Ringovnen - Den revolutionerende Ringovn
Ringovnen til Tangen - Jødeoversejlingerne
Nivå galejhavn, Tangen - Krigsplaner mod Sverige
Nivaagaard - Johannes Hages Nivå
Nivaagaards Malerisamling - Samlingen gennem tiderne

Ruten findes i Nivås natur og er ikke egnet for kørestolsbrugere. Der kan være visse udfordringer for gangbesværede og folk med barnevogne.

Har man brug for at benytte et toilet eller at få noget at spise/drikke, kan man besøge Antons – bageri og café på Gammel Strandvej, eller caféen ved Nivaagaards Malerisamling.

Start din lydvandring her

Hvad er Natureventyr?

Natureventyrene er udviklet med udgangspunkt i Oplevelsesruterne og er et led i realiseringen af byudviklingsprojektet Den Grønne Slotsby.

Oplev eventyr som skattejagter langs børnevenlige ruter i Fredensborgs smukke natur. Fyldt med sjov og udfordringer for børn og voksne. Ruterne er ca. 1 km. lange. Der findes fire i Fredensborg og en i Humlebæk.

Download app’en Natureventyr, så finder du automatisk det eventyr, der er tættest på dig. Du finder Natureventyr, der hvor du normalt henter dine apps.

Med appen i hånden oplever I eventyr, der er skrevet unikt til en børnevenlig rute.

Når historien bliver levende

Hvert kapitel tager udgangspunkt i de ting, som børnene kan se, høre og røre ved og byder på spænding, leg og udfordringer.

Fredensborg Kommune og Fredensborg Bibliotekerne har fået udviklet fem spændende eventyr, hvor du kan møde historiske personer som Prinsesse Dagmar og Balletmesteren Bournonville, hjælpe Karl med at fange kongens undslupne dyr, løse gåder med Nick og Birk eller komme med på tur til det magiske rige Eventyrlia.

Ruterne er generelt barnevognsvenlige, der kan dog være mindre trapper.Der er en beskrivelse af de enkelte ruters tilgængelighedsforhold i selve eventyret i app’en

Har man brug for at benytte et toilet findes der er en beskrivelse af nærmeste faciliteter under hvert eventyr i app’en. Ligeledes guider app`en dig i forhold til transport, så du nemt kommer hen til et natureventur nær dig.

Læs mere om Natureventyr her.

Gå på opdagelse i Fredensborg

Oplevelsesruterne finder du i Fredensborg, hvor de er en del af byudviklingsprojektet Den Grønne Slotsby.

Med mere end 5 km sammenhængende system binder oplevelsesruterne Fredensborgs uformelle stier, passager og historiske gadeforløb sammen med slotsparkens retlinede barokakser.


Gå på opdagelse på må og få, besøg stederne i den nummererede rækkefølge eller del oplevelsesruterne op i mindre ture alt efter om du har en halv time eller en hel dag.


På ruterne finder du en række nedsænkede messingplader, der fortæller byens kendte og glemte fortællinger – om kongehuset, arkitektur og byens store personligheder.

Ruterne leder forbi bymidtens mange historiske og karakterfulde bygninger, gader og landskaber. Mens du oplever Fredensborg til fods eller på cykel, får de de mange spændende historier, der knytter sig til stederne, som du passerer.


Oplevelsesruterne skal synliggøre og binde byens aktivitets- og kulturtilbud sammen og er både rettet mod borgere, besøgende og turister. Her er gode historier for de voksne og en spændende jagt på kongens dyr for børnene.

Her kan du hente kortet over oplevelsesruterne.

English version - download here

Her henter du fortællingerne fra oplevelsesruterne.

Find Kongens dyr - en digital skattejagt for børn

Find Kongens Dyr er et posteløb, der blander den fysiske verden med den digitale og giver mulighed for, både at lære om dyreliv og Fredensborgs historie.


Oplevelsesruterne i Fredensborg er en række fortællinger om byen og dens gæster gennem tiden – med Find Kongens Dyr udvides historien med en digital jagt på nogle af de dyr, der holdt til i Kong Frederiks menageri på 1700-tallet.

Det eneste der kræves, er en smarttelefon og eventyrlyst.

Jagten FIND KONGENS DYR 1 og 2, er tilpasset børn i aldersgruppen 5-11 år, både i spørgsmålenes sværhedsgrad og ruternes længde.

Sådan gør du

1. Find jagtens startsted på dette kort

2. Download Woop appen

3. Vælg jagten FIND KONGENS DYR 1 eller FIND KONGENS DYR 2

4. Når du står på startstedet og klar til at begynde – tryk på start

Fredensborg Kommune

Egevangen 3 B
2980 Kokkedal

Tilgængelighedserklæring

Telefon: +45 72 56 50 00
kultur@fredensborg.dk
Få teksten læst op Tilgængelighedserklæring Giv os feedback