Fredensborg Kommune er rig på kulturarv. Noget af det, du kan opleve, er de to fredede møller Højsager Mølle og Karlebo Mølle.
Møllerne ligger på hver sin bakketop og knejser over landskabet. Året rundt skaber de et malerisk sceneri og vækker minder om det, der var engang.
Højsager Mølle
Højsager Mølle blev bygget som en kornmølle og lige fra starten var der godt gang i maling af omegnens korn, som bl.a. blev leveret til en lokal bager, der hver dag skulle have leveret 12 tønder rug til mange rugbrød, som blev solgt til omegnens gårde.
Ved siden af møllen blev der i 1892 opført et hus til beboelse og en høkerforretning, hvor folk kunne gøre deres indkøb, mens de fik malet korn. Her var der margerinebøtter, sildetønder, og sæbespande sammen med rebruller og ting til landbruget.
Højsager mølle har medvirket i en række film som dine forældre og bedsteforældre måske kender.
I 1953 blev scener til ”Den gamle mølle på Mols” optaget på møllen og i 1962 scener fra ”Det støver Stadig”.
I 1963 i filmen ”Frøken Nitouche”, er der en scene, hvor Dirch Passer på en væltepeter kører på vejen op mod møllen.
Og så har DR faktisk optaget til børneudsendelser ved møllen.
Besøg Højsager Mølle
Der er åben mølle på udvalgte datoer i løbet af sommerhalvåret. Her fortæller de frivillige om møllen og demonstrerer, hvordan den kører, hvis vinden er til det. Øvrige tidspunkter, hvor møllen er åben, fremgår af Fredensborg Møllelaugs hjemmeside.
Der er adgang til møllen via den private fællesvej langs nr. 6 - husk at vise hensyn til beboerne.
Selve møllen ligger flot på bakketoppen med fredede grønne arealer omkring. Du er velkommen til at benytte borde og bænke ved møllen til at spise medbragt mad, ligesom man også gerne må kigge ind i møllen, når Møllelaugets frivillige er på stedet.
Desværre er der ikke gode adgangsforhold for kørestole og gangbesværede i selve møllen pga. smalle og stejle trapper, og der er endnu ikke offentlige toiletter på stedet.
Karlebo Mølle
Der har været møllerivirksomhed i Karlebo gennem mange hundrede år. Møllen var en stor hjælp i datidens bondesamfund, da man ellers selv skulle male mel på gårdene til brødbagning og grutte korn til dyrefoder ved hjælp af en håndkværn. Det var hårdt og tidskrævende arbejde.
Efter der omkring 1860 var indført fri næring i landet blev mølleriet udvidet med bageri, brændevinsudsalg, urtekramhandel og spækhøkeri. Når bønderne kom for at få malet korn, kunne de jo lige så godt bruge ventetiden til at købe, hvad de stod og manglede.
Besøg Karlebo Mølle
Der holdes jævnligt åben mølle, som annonceres på møllelaugets hjemmeside. Ved disse arrangementer fortæller de frivillige om møllen og demonstrerer, hvordan den kører, hvis vinden er til det. Øvrige tidspunkter, hvor møllen er åben, fremgår af Fredensborg Møllelaugs hjemmeside.
Vær opmærksom på, at der kun må parkeres langs Kirkeltevej, og at der er adgang til møllen via stien direkte fra vejen. Selve bakken, hvor møllen ligger, er nemlig privatejet.
Der er desværre ikke gode adgangsforhold for kørestole og gangbesværede til og i selve møllen, da der er smalle og stejle trapper indvendigt.
Der er ligeledes ingen toiletter på stedet.